WK SVEG 2018

Begin maart was het WK Sledehondenrennen in Sveg (Zweden) , dat is een 3-daagse wedstrijd waarbij sledehondenteams in verschillende klasses zo snel mogelijk een parcour (trail) afleggen. Ons team mocht namens Nederland mee doen in de Open klasse (meer dan 9 honden voor de slee) en moest een afstand van bijna 20km per dag afleggen. In totaal deden er circa 200 teams mee vanuit de hele wereld (er was zelfs een team uit Australië), 6 teams kwamen vanuit Nederland .

Voordat we klaar waren voor deze wedstrijd hebben we maanden in Nederland getraind, 10 dagen in de sneeuw in Oostenrijk en zijn we 2 weken voor het WK naar Zweden afgereisd om in de sneeuw te kunnen trainen. We zijn vanaf 3 februari twee weken op trainingskamp geweest in Lillholmsjö. Daar hebben de honden kunnen acclimatiseren en hebben we temperaturen van -36 met heel veel sneeuw meegemaakt.

Voordat je het terrein van het WK op mag werden alle honden op gezondheid gecontroleerd door een team van 8 dierenartsen. Nadat onze honden door de keuring heen kwamen mochten we naar de stake-out (dat is een plek waar alle auto’s en honden moeten blijven tijdens de wedstrijddagen). Ons team is aan de oude kant daar 30% van de honden met pensioen gaat na dit seizoen. Dat heeft als consequentie dat je niet meer de hele hoge topsnelheden haalt, voordeel van een ouder team is dat er weinig fouten gemaakt worden.

De eerste dag was het een zware trail doordat het de hele nacht had gesneeuwd. Dat betekende zachte sneeuw over de hele trail wat het zwaar maakt voor de husky’s. We zijn goed van start gegaan en na 5km zagen we de starter voor ons al (2 minuten startverschil), inhalen is altijd een spannend moment, want dan heb je voor een korte periode 28 vreemde honden naast elkaar. Verknopingen zijn dan het grootste risico en als dat mis gaat is de wedstrijd ook direct klaar. We zijn goed langs de Duitser gekomen en even verderop zagen we een Frans team. Tijdens een klim passeerden we de Fransman. Helaas konden we niet goed loskomen, omdat de Fransman vlak achter ons bleef en daardoor een aantal van onze honden om bleef kijken en niet gefocust waren op het klimmen. Uiteindelijk zijn we die dag 5e geworden en dat zijn we de dagen erna ook gebleven. Het gat met de top 3 was helaas vanaf dat moment te groot. De uiteindelijke Wereldkampioen in de Open klasse heeft die 1e dag met het hoogste gemiddelde (25km / uur) gelopen over de langste afstand, super knap! Dag 2 en 3 waren mooie dagen qua weer en daardoor had de trail veel minder weerstand, dit zorgde ervoor dat we iedere dag sneller liepen en het maximale uit ons team hebben gehaald. Wij kijken tevreden terug op seizoen 2017/2018 en kijken uit naar seizoen 2018/2019 met de jonge honden!

Datum: 09/03/2018

Foto's